Afty – mały wielki problem

autor wpisu

Z pewnością większość z nas zetknęła się już z niewielkimi wykwitami pojawiającymi się na tkankach miękkich jamy ustnej, jednakże nie każdy potrafi przypisać im fachową nazwę. Są to afty, czyli otwarte owrzodzenia błony śluzowej powodujące ból utrudniający spożywanie posiłków. Chociaż problem z pozoru jest niegroźny, to regularne występowanie aft może świadczyć o poważnych schorzeniach. Dlatego też ich pojawienie się warto konsultować z ekspertem, który dokładnie określi przyczynę kłopotu.
 
 

Najważniejsza informacja: czym są afty?

Jak już wspominaliśmy, afty są otwartymi owrzodzeniami ulokowanymi na błonach śluzowych w jamie ustnej. Wywołują one stan zapalny, a w bardziej zaawansowanych przypadkach mogą doprowadzić do powiększenia węzłów chłonnych. Wizualnie przypominają białe plamy otoczone rumieniem, po dotknięciu zaś wywołują przeszywający ból. Ich wielkość bywa różna – przeważnie ograniczają się do 5 mm średnicy, lecz zdarzają się sytuacje, kiedy nadżerka przekracza ten pułap. Warto zauważyć, że afty występują pojedynczo lub w skupiskach sięgających kilku sztuk.
 
 

Przyczyny powstawania aft w jamie ustnej

  • Nadmierny stres;
  • gorączka lub stan podgorączkowy;
  • urazy mechaniczne występujące np. podczas szczotkowania zębów czy w trakcie uprawiania sportu;
  • przypadkowe przygryzienie błon śluzowych;
  • celowe przygryzienie błon śluzowych (związane z zaburzeniami nerwicowymi lub szkodliwymi nawykami);
  • uczulenia;
  • zmiany hormonalne (szczególnie u kobiet);
  • nieodpowiednia ilość witaminy B12 bądź kwasu foliowego;
  • zapalenie jelit;
  • przyjmowanie niektórych leków;
  • długotrwałe stosowanie antybiotyków;
  • zaburzenia autoimmunologiczne.

 
 

Zapobieganie aftom

Aby zapobiec aftom, warto odpowiednio dopasować swoją dietę. Ograniczenie pikantnych produktów bogatych w kapsaicynę (podrażniającą m.in. tkanki przyzębia lub błony śluzowe) zmniejszy prawdopodobieństwo pojawienia się nadżerki. Warto wzbogacić swój jadłospis o spożycie produktów zawierających znaczną ilość witaminy B12 (dobre źródło stanowi mięso, ryby czy jajka) oraz kwasu foliowego, znanego jako syntetyczna forma witaminy B9 – można go znaleźć w warzywach (kapusta, sałata, szpinak, brokuły, pomidory, buraki), orzechach oraz owocach cytrusowych (np. pomarańczach). Dobrą ochronę przed aftami zapewni także konsekwentna higienizacja jamy ustnej, przynosząca wiele korzyści nie tylko tkankom miękkim.
 
Nie bez powodu lekarze zalecają mycie owoców i warzyw przed spożyciem. Na ich powierzchni egzystują groźne drobnoustroje, które mogą powodować rozwój aft oraz stanów zapalnych dotykających przyzębia. Dlatego też nigdy nie należy bagatelizować podstawowych wytycznych dotyczących higieny, gdyż może spowodować to wiele uciążliwych kłopotów.
 
 

Leczenie aft

Leczenie aft może wymagać wizyty w gabinecie dentystycznym. Wówczas najczęściej podejmowanymi działaniami jest odbudowa wszelkich ubytków próchnicowych za pomocą odpowiednio dobranych wypełnień. Ważne jest także regularne przeprowadzanie zabiegów higienizacyjnych w wykonaniu higienistki stomatologicznej – skaling, piaskowanie oraz polerowanie pozbędą się kamienia nazębnego, będącego siedliskiem bakterii wspomagających rozwój aft. Czynności te oczywiście ochronią jamę ustną nie tylko przed aftami, sumienna profilaktyka zapobiegnie także wielu innym niebezpiecznym schorzeniom w przyszłości.
 
 

Umów się na wizytę!

Jeśli dokuczają Ci regularnie pojawiające się afty, umów wizytę w Modent! Nasi eksperci przeprowadzą serię badań, które dokładnie zlokalizują źródło problemu i pozwolą wdrożyć odpowiednie leczenie! Im szybciej podejmiesz odpowiednie kroki, tym łatwiejsze będzie rozwiązanie! Możesz się z nami skontaktować, dzwoniąc pod numer 583 508 242 (Tczew) lub 558 880 015 (Kwidzyn), a także wypełniając formularz.