Przy zachowaniu zdrowego oraz estetycznego uśmiechu podstawą są dwie rzeczy – sumiennie przeprowadzana domowa i gabinetowa higienizacja uzębienia, a także regularne wizyty kontrolne, pozwalające na szybkie wykrycie niepokojących zmian w jamie ustnej. Jednakże wielu z nas zapomina, że przemyślana dieta złożona z właściwie dobranych produktów również jest ważna. W końcu razem z jedzeniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, udzielających się przy dobrym funkcjonowaniu zębów. O tym, co należy jeść, aby zapewnić im dobrą kondycję, dowiecie się w dalszej części.
Wapń to podstawa!
Dobroczynne właściwości wapnia są bezsprzeczne, a jego właściwa ilość jest szczególnie ważna dla zębów – stanowi bowiem ich budulec. Kiedy organizm cierpi na niedobór wspomnianego minerału, zaczyna pobierać go z najbogatszego źródła, którym jest właśnie uzębienie. Wynikiem tego zaczyna ono słabnąć i zwiększać swoją podatność na uszkodzenia czy złamania. Jednakże stosunkowo łatwo uniknąć tego typu sytuacji, wystarczy bowiem regularnie spożywać produkty obfitujące w wapń, takie jak mleko, sery, jajka, czy kefiry. Te ostatnie zawierają również bakterie kwasu mlekowego, wspomagające florę bakteryjną jamy ustnej czy układu pokarmowego. Mamy świadomość, że część Pacjentów boryka się z nietolerancją białka krowiego, dlatego sugerujemy im suplementację wapnia za pomocą migdałów, fasoli, szpinaku, szczypiorku bądź sezamu.
Nie zapominajmy o fosforze
Kolejnym minerałem budującym zęby jest fosfor. Wraz z wapniem odpowiada on za mineralizację zębów, która wzmacnia ich strukturę oraz odporność na próchnicę, oprócz tego pozytywnie oddziałuje pozytywnie na dziąsła. Bogatym źródłem fosforu są orzechy, wszelkiego rodzaju żółte sery, wątróbka, otręby pszenne lub soja. Dzięki zbilansowanej ilości fosforu i wapnia zęby będą znacznie wytrzymalsze, a szkliwo łatwiej będzie opierać się bakteriom próchnicy, będącej jednym z najczęstszych powodów luk w uśmiechu.
Nieodłączny element każdej zdrowej diety, czyli owoce i warzywa
O tym, że warzywa i owoce są kluczowym elementem diety każdego zdrowego człowieka, nie trzeba nikogo przekonywać. Ich pozytywne właściwości odciskają także swoje piętno na zdrowiu uśmiechu, gdyż np. jabłka zawierają wiele składników mineralnych, wspomagających szkliwo oraz regulujących wydzielanie śliny, a co za tym idzie – poziom pH w ustach. Ponadto większa ilość śliny pomaga wypłukiwać resztki pokarmów z ust, utrudniając osadzanie się na zębach płytki bakteryjnej.
W ramach ciekawostki można dodać, że truskawki zawierają dużą ilość kwasu jabłkowego, będącego składnikiem wielu past wybielających. Jak widać, spożywanie tego apetycznego owocu pozytywnie oddziałuje na estetykę uzębienia, a w dodatku utrudnia namnażanie się kamienia nazębnego – głównego źródła próchnicy, najczęstszej przyczyny utraty zębów.
Wartym uwagi warzywem jest marchewka. Ponieważ cechuje się umiarkowaną twardością, jej gryzienie pozytywnie oddziałuje na zgryz, szczególnie u dzieci. Z kolei zawarte w niej witaminy i suplementy wzmacniają dziąsła oraz wspomagają ich ukrwienie, zmniejszając ryzyko powstawania chorób przyzębia, na czele z paradontozą.
Wspomóż swoje uzębienie i kości dzięki spożywaniu ryb
Ryby to bardzo ważna część jadłospisu, a wszystko dzięki kilku bardzo pożądanym substancjom. Pierwszą z nich jest witamina D3, która bezpośrednio odpowiada za mineralizację kości, a siłą rzeczy – zębów. Wspomniana witamina odpowiada za wchłanianie fosforu oraz wapnia, co wzmacnia szkliwo zębowe i zapewnia mu większą odporność na urazy mechaniczne czy kwaśne substancje wydzielane przez bakterie próchnicy. Poza witaminą D3 ryby są bogatym źródłem kwasu omega-3, również wspomagającego proces wchłaniania wapnia.
Co możesz teraz zrobić?
Pamiętaj, zbilansowana dieta może Cię bardzo wspomóc w dążeniach do uzyskania pięknego i zdrowego uśmiechu. Jeśli chciałbyś zasięgnąć porady dotyczącej własnego jadłospisu, umów się na wizytę w klinice Modent! Nasi eksperci udzielą Ci dokładnych informacji na temat wartościowych dla Twojego uzębienia produktów. Możesz się z nami skontaktować, dzwoniąc pod numer 583 508 242 (Tczew) lub 558 880 015 (Kwidzyn), a także wypełniając formularz.